1η Επιστημονική ημερίδα με θέμα : “ΕΘΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΠEΞAΡΤΗΣΗ”

Ο Σύλλογος YOGA Ελλάδος έλαβε την πρωτοβουλία ενημερώσει πολύπλευρα το κοινό της πόλης μας γύρο από το πρόβλημα των εθισμών και της απεξάρτησης διοργανώνοντας Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Εθισμοί και Απεξάρτηση», το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 202 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η Ημερίδα, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, έδωσε την ευκαιρία  για ανταλλαγή καλών πρακτικών, εμπειριών και για συνεργασία ανάμεσα σε επιστημονικές ομάδες και εκπαιδευτές Γιόγκα με στόχο την υποστήριξη των ευάλωτων ατόμων και ομάδων στον δύσκολο τομέα της απεξάρτησης.

Η Ολυμπιονίκης Βούλα Ζυγούρη χαιρέτισε την εκδήλωση τονίζοντας τον ουσιαστικό ρόλο που μπορεί να παίξει η άσκηση, η φυσική δραστηριότητα και οι υποστηρικτικές πρακτικές όπως η yoga στην ενίσχυση των θεραπειών απεξάρτησης και στον τομέα της ψυχικής και σωματικής υγείας. Διότι έχουν την δυναμική να επιδράσουν σημαντικά στην βιολογία της συμπεριφοράς, δημιουργώντας μόνιμους μηχανισμούς που ελέγχουν τα συναισθήματα. Επίσης συνεχάρη τον Σύλλογο για την πρωτοβουλία και τον υπεύθυνο της εκδήλωσης κ. Πάνο Δερβίση για την εξαιρετική δουλειά του στο χώρο των σωφρονιστικών καταστημάτων ανηλίκων.

Στην Ημερίδα συμμετείχαν οι παρακάτω ομιλητές:

  • Δρ. Βαγγέλης Ζαφειρίου. Ψυχίατρος, Πρόεδρος Εθνικής Εταιρίας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής Συνεργασίας. «Ομοιοπαθητική Ιατρική και άμεση αντιμετώπιση του αλκοολισμού.»
  • Δρ. Δημήτριος Ζάγκλης. Ιατρός νευρολόγος. «Ήπιες και συμπληρωματικές μέθοδοι ως αρωγός στη διαδικασία της απεξάρτησης.»
  • Δρ. Ιλια Θεοτοκά. Κλινική Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια,Ψυχιατρική Κλινική Aιγινητείου Νοσοκομείου, Πρόεδρος της Δράσης για την Ψυχική Υγεία. «Οι επιδράσεις του internet στη ζωή μας: Πότε μιλάμε για εθισμό;»
  • Δρ. Σίμος Παπαδόπουλος. Επίκουρος Καθηγητής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. «Η θεατρική τέχνη και εμψύχωση ως εργαλείο απεξάρτησης.»
  • Δρ. Δόμνα Τσακλακίδου. Ψυχίατρος, Διευθύντρια του ΕΣΎ – Μονάδα εξαρτήσεων Β’ ψυχιατρική κλινική «ΑΤΤΙΚΟΝ». “Η Ψυχοπαθολογία του εθισμού”.
  • Δρ. Κωνσταντίνος Φυτόπουλος (Ψυχίατρος, Ομοιοπαθητικός, Ολιστικός Ιατρός , Γιουγκιανός Ψυχοθεραπευτής). Πιστοποιημένος θεραπευτής του Grof Holotropic Breathwork και του ινστιτούτου HeartMath. “Οι Ολοτροπικές Αναπνοές”, ο Διαλογισμός και οι διευρυμένες καταστάσεις της συνειδητότητας ως αντίδοτα στην εξάρτηση.
  • Δρ. Κωνσταντίνα Θεοδωράτου. MD, MSc, Med. Psych., π. Πρόεδρος του ICMART (International Council of Medical Acupuncture and Related Techniques), Πρόεδρος του ΕΣΙΒΕ (Επιστημονικού Συλλόγου Ιατρών Βελονισμού Ελλάδας) «Εξαρτητικές συμπεριφορές, η συμβολή του βελονισμού και η Γιόγκα.»
  • Δρ. Ιωάννης Δημητρίου. Ιατρός, Msc Προαγωγή ψυχικής υγείας, υπεύθυνος «NADA» (ΝationDetoxification Association) Ελλάδας. “Πρωτόκολο NADA”.
  • Δρ. Ευθύμιος Αγγελάκης. Νευροψυχολόγος, PhD Επικεφαλής Νευροψυχολογικού Εργαστηρίου Πανεπιστημιακής Νευροχειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου «Ο Ευαγγελισμός». «Νευροανάδραση και Απεξάρτηση.»
  • Δρ. Νικόλαος Πλυτάς. Ψυχίατρος, Επιστημονικά υπεύθυνος στο Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων (ΚΑΤΚ) Θήβας. «Χρήση και εξάρτηση. Τα όρια ανάμεσά τους. Η εξάρτηση ως κοινωνικό φαινόμενο. Η προσπάθεια για απεξάρτηση που δεν μπορεί να παραμένει μόνο στην απουσία της χρήσης.»
  • Γιώργος Α. “εμπειρία, δύναμη, ελπίδα μέσα από τις ομάδες των ναρκομανών ανωνύμων”.
  • Πάνος Δερβίσης. Δάσκαλος Γιόγκα, Μέλος ΔΣ Συλλόγου Γιόγκα Ελλάδας. & International Yoga Federation “Η παιδαγωγική της γιόγκα σε ευάλωτες ομάδες”

Επιστημονικοί Σύμβουλοι : Dr. Κωνσταντίνα Θεοδωράτου, Dr. Γιάννης Δημητρίου

Υπεύθυνοι Εκδήλωσης : Πάνος Δερβίσης , Μαρία Πολυδώρου

Σχόλια